VENDANGES
Récolte manuelle du raisin


PRESSURAGE

(vendange en septembre)

Obtention des moûts  jus non fermenté
4000 kg de raisins donnent 2550 litres de jus non fermenté , appelé moût. On pressure des raisins en provenance d’un seul cru. 
 
Le sulfitage sur le jus au pressoir est souvent nécessaire, il évite le développement des bactéries et des levures indigènes et limite l’oxydation.
 
 

 

FERMENTATION ALCOOLIQUE
(une semaine)


Après débourbage, le moût est envoyé dans les cuves de fermentation. Ces cuves sont équipés d'un système de thermorégulation qui permet au vin de monter lentement en température. La tempèrature est régulée pour éviter de dépasser une température au délà de 22°C. La fermentation alcoolique se fait par ensemencement de levures indigènes ou sélectionnées.

Le vin obtenu en début de cycle de fermentation est généralement un peu acide et ses arômes ne sont pas encore aboutis (vin « vert ») Il faut contrôler la densité, le SO2 total, l’acidité totale, l’acidité volatile, le titre alcoolémique et la teneur en sucres restants.


SOUTIRAGE ET ASSEMBLAGE


En Janvier après la vendange, souvent autour de la date de la fête de Saint Vincent , les vins sont soutirés, dégustés et assemblés (les trois cépages peuvent être présents dans une bouteille, ainsi que plusieurs crus (villages) de même qualité (grand cru, 1er cru)



TIRAGE


Filtration, addition de liqueur de tirage (vin sucré) et de levures sélectionnées ou endogènes.
Mise en bouteille puis mise en cave pour la prise de mousse : le sucre est transformé en alcool et en dioxyde de carbone qui se dissout et rend le champagne effervescent

 

VIEILLISSEMENT ET STOCKAGE

(2 à 10 ans)


Les levures vont s’autolyser* et ainsi participer à l’élaboration des propriétés organoleptiques. 

L’autolyse apporte au vin, quand il est sur ses lies, des nutriments qui favorisent la fermentation et donne des éléments aromatiques, particulièrement sur les moûts issus de Chardonnay durant l’élevage sur lattes.

 


REMUAGE ET DEGORGEMENT


Concentration du dépôt dans le col de la bouteille puis élimination du dépôt.
ADDITION DE LIQUEUR D’EXPEDITION

BOUCHAGE

HABILLAGE

 

SECTION EN FRANCAIS

 drapeau francais

 

Eté en Champagne

LOGE DE VIGNES

Pour faire découvrir les paysages de Champagne, vous pouvez organiser des dégustations ou des évènements dans le cadre des projets oenotouristiques. Contactez nous.

Cumières, "l'écume des vignes" 49°04'17.0''n - 3°55'02.1''e ; "le peigne" 49°04'29.2''n - 3°56'16.4''e

Données CIVC 22.02.19

 

 photo coquelicots patricia 2016                                            loge de vignes image

 Toutes les photos de cette page sont de la collection privée du Champagne Gabriel Boutet crédit photo Patricia MILLET CUMIERES

 

>>Cliquez ici pour accéder à la vidéo de France 3 Champagne<< vous y découvrirez le travail de la terre, de la vigne et en cave

 

 

>>  Cliquez sur ce lien et découvrez la frénésie avant les vendanges au domaine

 


 

DEUTSCHE VERSION

drapeau allemand

Im Herzen der Champagne, zwischen Epernay und Hautvillers liegt unser Dorf Cumières.

Die Hänge liegen Richtung Süd - Südosten und haben die beste Sonneneinstrahlung und die besten Lagen.

 

la vigne en fleur    vigne fermeture de la grappe photo privée Patricia MILLET Cumirèes

 Toutes les photos de cette page sont de la collection privée du Champagne Gabriel Boutet crédit photo Patricia MILLET CUMIERES

 

Der Boden und die Lagen

photo mur de craie crédit photo Patricia MILLET sur lImpériale 2017

 Traditionnnelle Weinlagen, historische Gewölbekeller und moderne Technik ergänzen sich perfect für unser bekannter Champagner der in Cumières gedeit und den Boden sprechen lässt mit Persönlichkeit und Charakter. Wie unser Wein bereit wird, wie er Champagner wird, das erklären wir Ihnen !

 

Der Untergrund besteht zum großen Teil aus Kalkgestein. Die an der Oberfläche liegenden Sedimente bestehen zu 75 Prozent aus Kalkgestein : Kreide, Mergel, Kalksteinfossilien die unserem Champagner Mineralität zufügt. Dieser Boden gibt unseren Trauben die Aromen wie Frische Früchte, feine Saüre, mineralische Noten, reiche Aromen.

 

Vor vielen Millionen Jahren war die Champagne ein warmes Meer. Die Fossilen von dem Meer waren lebeden Organismen, sie sind die Grundlage der heutigen Kreideböden.

Dieser Untergrund sichert eine perfekte Entwässerung. Die starke Porosität der über dem Kreidegrund liegenden Böden, macht sie zu einem Wasserreservoir währen trockenen Sommern und garantiert den Weinstöcken ausreichende Wasserversorgung. Die Kreide speichert auch die Hitze und gibt sie wieder zurück in den Kühlen Tage.

Die Hänge an den wir die Reben angebaut haben, liegen Richtung Süd und haben die Beste Sonneneinstrahlung. Das Panorama von den Weinbergen ist sehenswert auf das Tal der Marne.

Dieser Boden gibt unseren Trauben die Aromen wie Frische Früchte, feine Saüre, mineralische Noten, reiche Aromen.

 

 

Die Trauben

 

photo raisins collection privée de Patricia MILLET Cumières 2018Patricia dans les vignes 2019 2

 Toutes les photos de cette page sont de la collection privée du Champagne Gabriel Boutet crédit photo Patricia MILLET CUMIERES

 

 

 

Die Trauben erreichen bei der Ernte eine optimale Reife und werden exklusiv von Hand gepflügt und sofort mit Sorgfalt Gekeltert und in Stahltanks gepumpt wo die natürliche Gärung beginnt.

Einen typischen jahrgangslosen Champagner ist hergestellt und vereinigt mit verschiedenen Grundweine von verschiedenen Jahrgängen und Lagen. Champagner aus einem Jahrgang wird Millésime

genannt.

Die Flaschengärung genannt „Méthode Champenoise“

bouteilles sur lies

 Toutes les photos de cette page sont de la collection privée du Champagne Gabriel Boutet crédit photo Patricia MILLET CUMIERES

Die zweite Gärung beginnt 6 bis 9 Monate nach der Ernte in der Flasche und dauert ungefähr drei Wochen

Die Flaschen werden dann mit einem Kronkorken verschlossen, der innen eine Plastikkapsel (Bidule) trägt, die zum Auffangen des Depots dient.

Unsere Champagnerflaschen   lagern mindestens 3 Jahre in dunklen Keller mit dem verschlossen Kronkorken ; Fünf Jahre für ein Millésime : Jahrgangschampagner.

Vier oder Fünf Monate bevor die Flaschen in den Handel kommen, wird die Hefe ausgenommen (dégorgement). Dann kommt die Likör d’expédition in die Flasche um die Dosage zu machen : Extra Brut, Brut, Demi Sec, Sec, Extra Dry. Und der definitiven Korken kommt dann auf die Flasche mit dem DratHäuschen.

 

Für mehr Auskunft, bitte besuchen Sie uns, wir freuen uns auf Sie.

 

English section

 

drapeau anglais

 

 

DID YOU KNOW ?

To go from 20° to 11° for a bottle you need 8 hours in the fridge and only 20 minutes with an Ice Bag (depending on the room temperature and the number of ice cube used)

Putting the bottle in the deep freeze as a quick cool solution can destroy the real taste of the Champagne by cooling it too quickly.

If a Champagne is too cold, the aromas cannot express themselves. If served too warm, alcohol is predominant and destroys the fruity aromas.

A bottle of Champagne direct from the fridge, when poured into a glass, increases in temperature by 2°C immediately !

 

 THE BIRTH OF CHAMPAGNE !

 

 photo boutelles en caves Cumières
Toutes les photos de cette page sont de la collection privée du Champagne Gabriel Boutet crédit photo Patricia MILLET CUMIERES

 

THE VINE GROWER

Luc is the grandson of Gabriel Boutet himself the grandson of the founder from the house Gabriel Boutet. The label is still on the bottle to honor all the Boutet who worked very hard during years into the vineyards and for the champagne!

Luc studied special course after accounting and law. As a child he enjoyed helping his father in the vineyard. After starting oenology at the famous viticole school in Avize, where he met Patricia in the same classroom, both of them learned vine pruning and wine making.

Luc takes part of the process making close to the nature and feel proved to produce quality grapes who find their way into quality bottles of Champagne.

 

PRUNING

Pruning the vine stocks, is giving health into them . Luc does not prune to give the harvest yield, but to give the best benefit to each individual plant. He works together with his worker manned Franck. To have good wood they cut and prune right down into ground to have healthy new growth.

 

 

 

vigne durant la taille image 2017  brouette à feu 1

Monsieur Izard is our very best worker in the Vineyards Photo autorisée par Frank Izard crédit photo Luc MILLET 2015

 

 

Among the many sparkling wines all over the Word, only CHAMPAGNE from FRANCE can be labeled as such !

Have fun with our production

 

 CHAMPAGNE GABRIEL BOUTET

PREMIER Cru

We invite you to join us all the year round,

to  enjoy a tasting in our Champagne Bar and Boutique

 flyer ANG balade vignesvendanges EN

 

 

IN THE VINEYARD

You will learn the history of champagne. The “terroir” containing 70 million years old chalk (cocco lithe) and the process of champagne growing in this region around Epernay.

 

IN OUR CELLARS

Discover our know- how on our tour and share with us the history of champagne and the “Terroir”  who containing 70 million years old chalk. Try to understand the process of champagne growing .

 

In our boutique

There, you will have a tasting of 2 or 3 champagne blends, you’ll learn the different characteristics of Chardonnay, Pinot Noir and Pinot Meunier and have a visit of the caveau Charles MILLET or an aperitif in the caveau Claude MILLET.

 

Jazz concert  during raining days or in the evenings

 Have a champagne tasting during private electro jazz music in our Cellar with a professional jazzman.

 

Some days

On reservation, superb brioche or cheese, can accompany your champagne tasting

 Before harvest

Luc looks to see how many pips are brown. When he finds lots of them he makes analyze from sugar, acidity and pH. The most important thing to do to have a good wine and champagne is to grow healthy grapes. In our vineyards we try to distribute and restrict realization and especially nitrogen, by plugging easly the soil. It makes training the vines easier and gives better wine and further more aromatic Champagne !

 

 During harvest only in Bubbles TUK-TUK 06.63.31.47.74.

in our Vineyards

Have a unique opportunity to participate in the process of picking the grapes, and taste the freshly pressed juice.

This tour is limited to 9 people to provide a personalized experience. It is possible to visit one of the more well known champagne houses by special appointment if you contact us, we do it for you.

 

Important information about grape's varieties and the harvesting process will be provided.
We give your a unique opportunity to participate in the process of picking the grapes, pressing by hand and tasting the freshly pressed juice (on reservation only)

Superb paté croûte can accompany our Champagne and a brioche of cheese can be served with our Champagne.

 

All our tours are  limited to 5  people to provide a personalized experience with the Tuk-Tuk.

 

 

cave image 3      concert prive

 

 

 

 

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